Stranger Things is ongetwijfeld één van de meest succesvolle Netflix series. De show biedt een unieke mix van nostalgie uit de jaren 80, sciencefiction en bovennatuurlijke horror geleverd door een cast van getalenteerde kindacteurs samen met Winona Ryder en David Harbour. Wat seizoen 3 van Stranger Things zal brengen weet voorlopig nog niemand en over het onbekende gesproken, hieronder 6 feiten die je wellicht nog niet wist over de serie.

1. Stranger Things is door 20 verschillende TV-netwerken afgewezen

Stranger Things is geschreven en geregisseerd door de tweelingbroers Matt en Ross Duffer. Toen ze hun idee voor Stranger Things wilden pitchen zijn ze maar liefst door 20 verschillende TV-netwerken afgewezen. Uiteindelijk kregen ze hun concept verkocht aan Netflix en de serie groeide uit tot een echte monsterhit (pun intended). In tegenstelling tot de andere TV-netwerken was het voor Netflix helemaal niet moeilijk om het potentieel van de broers te zien. Al minder dan 24 uur na hun pitch kregen de Duffer broers groen licht voor het maken van de serie Stranger Things. Dat is zelfs voor Netflix, dat over het algemeen sneller knopen doorhakt dan de rest van Hollywood, een héél snelle beslissing.

2. Stranger Things heette eerste Montauk

Aan Stranger Things is nog veel gesleuteld na die eerste pitch, beginnend met de naam. Oorspronkelijk hadden de Duffer broers gekozen voor de naam Montauk, genoemd naar de reële stad Montauk in New Jersey. Voor horror fans heeft dit stadje een speciale betekenis omdat de gigantische haai die de inspiratie werd voor de roman (en film) Jaws gevangen is door een Montauk visser.

Om meer vrijheid te krijgen in de verhaallijnen besloot Netflix echter om Stranger Things te laten plaatsvinden in een fictieve stad. Zo werden de Duffer broers gedwongen om een nieuwe naam voor hun show te bedenken. Ze werkten samen met Ted Sarandos van Netflix om met nieuwe ideeën te komen en het was Ted die de naam Stranger Things voorstelde. De Duffer broers hadden initieel verschillende bezwaren tegen de nieuwe naam maar gaven uiteindelijk toch toe.

3. Er hebben meer dan 1000 verschillende kinderen auditie gedaan voor Stranger Things

Om de rollen van de vier jongens Mike, Dustin, Lucas en Will ingevuld te krijgen in Stranger Things deden 906 kindacteurs auditie. Om iemand voor de rol van Eleven te vinden, moesten 307 kindactrices auditie doen voordat Millie Bobby Brown werd gekozen.

Toen de selectie kindacteurs voor Stranger Things kleiner begon te worden, werden een aantal van hen overgevlogen naar Los Angeles om samen met de Duffer broers scènes in te lezen. Dit moesten ze blijven doen tot de broers zeker waren dat ze de juiste chemie hadden gevonden in een set van vier jongens en een meisje.

4. Gerechtigheid voor Barb

Spoiler alert: een van de grootste verrassingen in Stranger Things kwam van een minder belangrijk personage namelijk Barb a.k.a. Barbara Holland. Zij was Nancy’s klasgenoot en diende als de stem van rede. Ze werd echter al vroeg in de show gedood door de Demogorgon. Ook al was heel Hawkins bezig met het vinden van Will Byers, arme Barb was blijkbaar al snel vergeten. Barb was echter niet vergeten door veel fans, haar korte verschijning en gebrek aan impact op de rest van het verhaal maakte haar tot een heldin wiens "Justice for Barb" -campagne de fandom verdeelde.

In seizoen 2 van Stranger Things kwam er dan toch de gevraagde “gerechtigheid voor Barb”. Nancy werkt samen met Jonathan Byers en de twee besluiten de journalist die de ouders van Barb hebben ingeschakeld te helpen. Uiteindelijk krijgen de ouders van Barb via een halve waarheid te horen dat hun dochter is omgekomen door een mislukt experiment van Hawkins Lab en zo krijgen ook zij de nodige gerechtigheid.

5. Eleven = E.T. + Furiosa

Eleven is zonder twijfel het meest iconische personage in Stranger Things. Dit is voor een groot deel te danken aan de geweldige acteerprestatie van Millie Bobby Brown als het mysterieuze meisje. Volgens het productieteam van Stranger Things moest de rol van Millie Bobby Brown lijken op die van E.T. namelijk een sympathiek, grappig en onpersoonlijk personage dat probeert de wereld te begrijpen. Om Eleven een speciaal kantje te geven werd besloten dat ze een geschoren hoofd zou hebben, zo zou ze lijken op Furiosa uit Mad Max - Fury Road. Millie Bobby Brown omarmde deze beslissing volledig door haar hoofd echt te scheren in plaats van gebruik te make van CGI (computeranimatie).

Of Eleven nog een toekomst zal hebben in Stranger Things blijft onzeker en veel fans vragen zich af of ze nog zal terugkeren in het derde seizoen.

6. Er bestaat een geheim document van 30 pagina’s met een beschrijving van The Upside Down

In Hollywood is het gebruikelijk dat TV-makers 'Story Bibles' ontwikkelen met uitvoerige beschrijvingen van fictieve plaatsen, personages en beschavingen die in een film of serie voorkomen. Het is dus logisch dat nog voor de eerste aflevering van Stranger Things in première ging de Duffer broers al een document van 30 pagina's hadden waarin de Upside Down grondig werd beschreven. Hierdoor hadden ze een duidelijk idee hoe die plek echt werkt.

De Duffer broers hebben gezegd dat ze zich geen zorgen maakten dat ze te veel van The Upside Down hebben laten zien in seizoen 1 en dat meer details van hun geheim document organisch onthuld zouden worden als Stranger Things een 2de seizoen (en meer) zou krijgen. Het lijkt erop dat de Duffer broers hun verhaal niet willen opofferen enkel om bepaalde zaken te kunnen verduidelijken, het publiek zal The Upside Down ook enkel te zien krijgen uit het perspectief van de Stranger Things personages.

Credits & images: Netflix