Het korte seizoen 7 van Game of Thrones bracht opvallend weinig sterfgevallen met zich mee. Toegegeven, er waren wel enkele personages die naar de eeuwige slachtvelden vertrokken maar zeker niet in het volume dat we gewend zijn van onze lievelingsserie. De kans is dus des te groter dat er in het laatste seizoen nog verschillende personages de dood in de ogen zullen kijken. Hieronder onze voorspellingen voor het laatste seizoen van Game of Thrones, voortgaand op het boek “Het lied van ijs en vuur” en ons buikgevoel.

Spoiler alert

Spoiler Alert, en toch ook weer niet... Dit artikel is volledig gebaseerd op onze voorspellingen en gebeurtenissen uit het boek (waarvan het verhaal ondertussen zijn eigen weg is ingeslagen). Het kan dus goed zijn dat van alles wat wij hier schrijven er in seizoen 8 uiteindelijk niets gebeurt. Heb je de eerste 7 seizoenen van Game of Thrones nog niet gezien of wil je met een onbeschreven blad aan seizoen 8 beginnen dan raden wij je aan om hier te stoppen met lezen.

We beginnen met een kleine nuance. Zowel de serie als de boeken van George RR Martin hebben de reputatie gekregen dat ze graag, snel en op schokkende wijze hoofdpersonages doden. Echter, in de boeken is dit tot nog toe slechts voor één hoofdpersonage het geval, namelijk: Ned Stark. In de boeken zijn bijna alle hoofdstukken geschreven vanuit het standpunt van volgende personages: Eddard (Ned) Stark, Catelyn Stark, Daenerys, Tyrion, Jon Snow, Bran, Sansa, Arya, Theon, Davos, Jaime, Cersei, Samwell Tarly en Brienne of Tarth. Slechts 1 overledene dus. Maar genoeg gezever, laten we van start gaan en kijken wat de kans is dat de volgende personages het halen tot het einde van Game of Thrones.

Tormund Giantsbane: 5% kans op overleven

Tormund Giantsbane
Tormund Giantsbane

Tormund is een gerenomeerd strijder van “the Free Folk” en één van de belangrijkste leiders achter Mance Rayder. Tormund erkende Mace als de “King-Beyond-the-Wall” en was er van overtuigd dat hij de leider was die hen door de lange nacht ging leiden. Mance wordt echter vermoord op het bevel van Stannis Baratheon. Naarmate de tijd verstrijkt gelooft Tormund steeds meer dat zijn ex-vijand, ondertussen vriend, Jon Snow de voorspelde leider van het vrije volk is.

Op vraag van Jon Snow keert Tormund samen met zijn Wildlings terug naar het noorden. Het is hun taak om de verlaten kastelen aan de muur opnieuw te bemannen. Tormund neemt zijn intrek in Eastwatch omdat The Night King hier voor het laatst gezien werd en dit kasteel dus het grootste doelwit vormt.

Jon vertrekt op queeste naar een Wight (een herrezen lijk), deze heeft hij nodig heeft om Daenerys te overtuigen van het bestaan van de White Walkers. Tormund besluit om Jon hiermee te helpen. Nadat het gezelschap een episch gevecht met de White Walkers amper overleeft, keert Tormund terug naar kasteel Eastwatch om dit verder te verdedigen.

In de laatste aflevering van seizoen 7 arriveert de Night King uiteindelijk aan kasteel Eastwatch. Wat echter niemand had verwacht is dat die de zopas gereanimeerde draak Viserion bij hem heeft. Tormund kijkt toe hoe Viserion een gat doorheen de muur brandt en schreeuwt dat iedereen moet vluchten.

In het eindfragment zien we hoe de muur en kasteel Eastwatch instorten, wij schatten de kans klein dat Tormund dit overleeft.

Beric Dondarrion: 5% kans op overleven

Beric Dondarrion
Beric Dondarrion

Lord Beric Dondarrion is de Heer van Blackhaven en het hoofd van House Dondarrion. Beric is samen met een groep mannen uitgezonden door Ned Stark om Gregor Clegane te arresteren voor zijn gruweldaden tegen de mensen van de Riverlands. Wanneer Ned Stark vermoord wordt door de Lannisters verzamelt Beric deserteurs uit verschillende legers om een verzetsgroep te vormen, de Brotherhood without Banners. Nadat Dondarrion sterft en wordt gereanimeerd door de Rode Priester Thoros van Myr, beginnen hij en zijn broederschap te geloven in de Rode God. In hun gevechten tegen de Lannisters wordt Beric nog vijf keer gedood en telkens weer door Thoros tot leven gebracht.

Nadat Beric eerst gevangen wordt genomen door Tormund en vervolgens vrij wordt gelaten door Jon vervoegt ook hij hen in de queeste naar een Wight en het bijhorende gevecht met de White Walkers. Ook Beric kan veilig terugkeren uit deze veldslag en besluit afscheid te nemen van zijn reisgezel Sandor Clegane.

Hij vervoegt Tormund om hem te helpen in zijn bescherming van kasteel Eastwatch. Iets waar hij wellicht spijt van heeft wanneer ook hij in de laatste aflevering The Night King ziet arriveren op draak Viserion. Wij gaan er van uit dat Beric hetzelfde lot ondergaat als Tormund. Want wat heeft er meer impact dan één overlijden? Twee overlijdens natuurlijk.

Sandor “The Hound” Clegane: 80% kans op overleven

Sandor Clegane
Sandor Clegane

Sandor Clegane, bijnaam The Hound, is de jongere broer van Gregor Clegane en was tot voor kort de persoonlijke lijfwacht van Prins Joffrey Baratheon. Tijdens de Slag om het Zwarte Water verlaat Sandor zijn post en sindsdien is hij op de vlucht. Als voortvluchtige gaat hij eerst met Aray Stark mee op avontuur en ontfermt hij zich over haar. Vervolgens reist hij met tegenzin verder met de Brotherhood without Banners van Beric Dondarrion in de hoop zijn "groter doel" te ontdekken.

Nadat Jon er in slaagt om Daenerys te overtuigen van de opkomst van The Night King is die "andere koningin" aan de beurt. The Hound besluit om met Jon mee te reizen naar King's Landing voor zijn parley met Cersei.

Het is Sandor’s eerste terugkeer naar de stad sinds hij deze verliet tijdens de Battle of the Blackwater. In King's Landing komt Hij Brienne of Tarth tegen en ondanks dat die hem recent nog probeerde te vermoorden, begraven ze vrij snel de strijdbijl. Clegane is blij wanneer hij van Brienne te horen krijgt dat Arya veilig is en zich ondertussen goed weet te verdedigen.

Uiteindelijk arriveert Cersei voor de ontmoeting met Jon Snow. Zoals steeds heeft ze haar lijfwacht Gregor Clegane mee als haar beschermer en deze wijkt niet van haar zijde.

Nog voor de gesprekken kunnen starten stapt Sandor als eerste naar voren om zijn broer te confronteren. Inclusief enkele bedreigingen merkt Sandor ook op dat zijn broer nu nog lelijker is dan hijzelf.

Het komt net niet tot de langverwachte "clash of the Cleganes" maar dit zal in seizoen 8 van Game of Thrones zeker het geval zijn, place your bets please! Onder het motto "het goede wint uiteindelijk altijd" geven wij Sandor 80% kans om dit gevecht te overleven. Uiteraard niet de volle 100% want het blijft natuurlijk Game of Thrones.

Gregor “The Mountain” Clegane: 20% kans op overleven

Gregor Clegane
Gregor Clegane

Ser Gregor Clegane is een ridder van House Clegane en de oudere broer van Sandor Clegane. Hij is een angstaanjagende krijger met een neiging tot extreem geweld. Omwille van zijn enorme omvang wordt hij “The Moutain That Rides” of vaker gewoon “The mountain” genoemd.

Ondanks zijn gigantische postuur en zijn gevreesde strijdkracht ging Ser Gregor bijna ten onder aan aan zijn gevecht met Oberyn Martell. De nederlaag leek bijna onvermijdelijk voor The Mountain wanneer hij al vroeg in het gevecht zeer ernstig gewond raakt. Het is enkel dankzij de overmoed van prins Martell dat Ser Gregor er in slaagt om het gevecht op het nippertje toch nog te overleven.

Met de hulp van Cersei en haar onethische meester Qyburn slagen ze er in om op miraculeuze/monsterlijke wijze The Mountain toch nog te laten herrijzen. Daardoor is hij nu herleid tot lijfwacht van de koningin en zoals we al enkele keren doorheen de afgelopen seizoenen zagen, neemt hij deze taak vrij serieus.

Net doordat Gregor Clegane de laatste tijd niet meer dan Cersei’s schoothond is, denken wij dat het de jachthond is die overeind zal blijven in de "clash of the Cleganes". We geven The Mountain dus ook maar 20% kans om het einde van Game of Thrones te halen.

Cersei Lannister: 50% kans op overleven

Cersei Lannister
Cersei Lannister

Cersei Lannister is de weduwe van Koning Robert Baratheon en Koningin van de Zeven Koninkrijken. Ze is de dochter van Tywin Lannister en de tweelingzus van Jaime Lannister. Ze heeft een incestueuze relatie met haar tweelingbroer die ook stiekem de vader is van haar drie kinderen Joffrey, Myrcella en Tommen.

Na de moord op Joffrey en Myrcella en de zelfmoord van Tommen neemt Cersei de troon op zich onder de naam Cersei van het Huis Lannister, de Eerste van Haar Naam, Koningin van de Andalen en de Eerste Mannen, beschermer van de zeven koninkrijken.

Als Cersei zou sterven dan lijkt het voor de hand liggend dat dit gebeurt door of in opdracht van haar kleine broer Tyrion. Wij denken echter dat dit door iemand veel minder voor de hand liggend zal gebeuren, namelijk die andere broer en minnaar Jaime Lannister.

Jaime heeft in het verleden al bewezen dat hij in staat is om zijn eigen koning (de Mad King) te vermoorden. Cersei is dag op dag meer bezeten van wraak en steeds meer verblind door woede. Jaime die wel nog een onderscheid kan maken tussen goed en kwaad zal weldra geen andere keuze hebben dan de "Mad Queen" te vermoorden. Dit zou ook het pad vrijmaken voor de overige partijen om zich 100% te focussen op het eindgevecht met The White Walkers zonder andere intriges of complotten.

Jaime "Kingslayer" Lannister: 50% kans op overleven

Jaime Lannister
Jaime Lannister

Zoals hierboven beschreven is Ser Jaime Lannister de oudste zoon van Tywin, de jongere tweelingbroer van Cersei en de biologische vader van haar drie kinderen. Jaime diende eerst in de Kingsguard van Aerys Targaryen, bekend als de Mad King. Hij kreeg de beruchte naam van Kingslayer doordat hij een einde bracht aan de regeerperiode van de Mad King door zijn zwaard in die zijn rug te planten. Hij bleef hierna echter dienen in de Kingsguard van de troonopvolger Robert Baratheon en werd zelfs Lord Commander in de korte regeerperiode zijn zonen Joffrey en Tommen. Een confrontatie met the "Faith of the Seven" leidde echter tot zijn ontslag uit de gezworen orde van de Kingsguard.

Jaime zijn kansen op overleven zijn omgekeerd evenredig met die van Cersei. Als hij er in slaagt om ook de rol van "Queen Slayer" op zich te nemen dan ziet zijn toekomst er volgens ons eerder roos- dan roodkleurig uit. Doet hij dit niet dan zal het Cersei zijn die leidt tot zijn dood. Let wel, het zal voor Jiame een verschrikkelijke keuze zijn want hij heeft nu ook zijn ongeboren kind waar hij rekening mee moet houden.

Gendry: 70% kans op overleven

Gendry
Gendry

Gendry is een bekwame smid en een niet-erkende bastaardzoon van koning Robert Baratheon. Na ontsnapt te zijn aan het bloedbad van Robert's andere bastaardzonen in King's Landing besluit Gendry om zich bij de Night's Watch aan te sluiten. Het lukt Gendry echter niet om naar het Noorden te reizen want hij wordt gevangen genomen en verhandeld. Eerst door Tywin Lannister in Harrenhal, vervolgens door de Brotherhood Without Banners en uiteindelijk door Stannis Baratheon op Dragonstone. Nadat Gendry met behulp van Ser Davos Seaworth ontsnapt, vergezelt ook hij Jon Snow ten noorden van de muur op hun missie om een wight te vangen.

Gendry wordt wel vaker vergeten maar hij is één van de personages die er al sinds seizoen 1 bij is en die steeds een belangrijkere rol heeft gekregen. Met de moord op koning Robert en al zijn bastaardzonen, de dood van zijn broers Renly en Stannis evenals die van Stannis zijn enige dochten Shireen, is Gendry de laatst levende erfgenaam van koning Baratheon.

Net doordat Gendry de laatste in zijn bloedlijn is, denken wij dat er een kans bestaat dat hij het einde van Game of Thrones niet zal halen. We gaan er van uit dat de show afsluit met slechts één heerser op de troon en dit zal zeker niet Gendry zijn. Maar we gaan er ook van uit dat het niet in Gendry zijn aard ligt om deze heerschappij op te eisen. Wij zien hem eerder ergens als heer in een kasteel settelen, héél misschien zelfs samen met Arya waardoor er opnieuw een verbond ontstaat tussen huis Baratheon en huis Stark.

Hodor: 1% kan op overleven

Hodor
Hodor

In Game of Thrones heb je dood en dood dood. Ondanks dat het heroïsche moment van Hodor voorbij is, hebben wij hem niet zien sterven en blijft er dus nog een beetje hoop.

Meer nog, Jack Bender, de regisseur van de aflevering "Hold the door" heeft in een interview laten weten dat hij initieel een scene wou opnemen waar we zouden zien hoe Hodor verscheurd wordt door de Wights. Het zijn de producenten die gevraagd hebben om de scene in te korten tot net voor het fragment waar we Hodor zien sterven.

Het kan zijn dat we de bal hier helemaal mis slaan maar wij houden nog een sprankeltje hoop dat we Wylis a.k.a. Hodor nog een keertje terug zien in het laatste seizoen.

Jon Snow: 100% kans op overleven

Jon Snow
Jon Snow

We zeggen niet dat de kans onbestaande is dat iets of iemand er in slaagt om Jon Snow te vermoorden maar we weten toch allemaal dat hij daar niet zo veel last van heeft…

Credits & images: Game of Thrones Wiki && HBO


Ben jij het niet eens met onze voorspellingen of heb je bepaalde theorieën die wij vergeten zijn? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder want wij zijn altijd benieuwd om deze te horen.