Mijn geduld en dat van veel fans die dachten dat het nieuwe Game of Thrones seizoen weldra zou starten, wordt flink op de proef gesteld. We zullen minstens nog tot begin 2019 moeten wachten op nieuwe afleveringen. Hieronder volgen 5 bezigheden om jou door deze zware periode te helpen.

1. De boeken lezen

Meestal kan je stellen dat een serie die gebaseerd is op een boek véél minder goed tot zelfs een afkooksel van het boek is (komende van een Lord of the Rings fan). Echter had ik de kans nog niet gehad om de boeken van George R. R. Martin te lezen voor de start van de serie. Omdat Game of Thrones vanaf aflevering 1 zo indrukwekkend was, besloot ik initieel ook om vast te houden aan de verhaallijnen van HBO. Het duurde tot het einde van seizoen 2 eer ik begon aan Het lied van ijs en vuur - Het spel der tronen, voornamelijk omdat ik niet opnieuw een jaar wilde wachten om te weten te komen wat de rest van Game of Thrones zou brengen.

Zijn de boeken dan beter dan de Game of Thrones serie? Zeker! De boeken zijn fantastisch geschreven. Ook al gaat het over dezelfde gebeurtenissen, je zal snel ontdekken dat de show veel meer op de oppervlakte blijft terwijl de boeken echt in de diepte gaan. Dit is logisch omdat de show zich moet houden aan beperkingen die een boek niet heeft: budget, zendtijd, beschikbare acteurs... De serie heeft subplots getrimd, gebeurtenissen samengevoegd en personages geschrapt. Je zal verbanden en nuances in de boeken ontdekken die je in de serie nooit te weten kan komen. Geef de boeken dus zeker een kans, zeker nu er sinds seizoen 6 van Game of Thrones besloten is om de verhaallijnen van de serie niet langer op het boek te baseren.

2. Op reis gaan in Game of Thrones

Toegegeven, de kans is klein dat je Jon Snow of Daenerys Targaryen ooit tegen het lijf zal lopen. Wat je wel kan is enkele van de locaties uit Game of Thrones in het echt bezoeken. Zo kunnen de Starks-boys onder ons naar Ierland reizen en de Lannister-fans naar Kroatië. Hier kan je letterlijk in de voetsporen lopen van je favoriete personages uit Game of Thrones.

Noord-Ierland: Carncastle, Shane’s Castle, Carrick-a-Rede & Cushendun Caves

Het merendeel van de Game of Thrones opnames die zich binnen afspelen zijn opgenomen in de filmstudio's in Belfast en deze zijn niet toegankelijk voor het publiek. Er zijn echter enkele sites die je wel kan bezoeken:

Carncastle: de heidevelden en heuvels van Carncastle werden in Game of Thrones gebruikt als achtergrond voor Moat Cailin. Dit is ook de locatie waar Edward Stark in de allereerste aflevering de deserteur uit The Night's Watch onthoofd.

Shane’s Castle: dit verwoeste kasteel in de buurt van Randalstown is waar het toernooi van The Hand uit seizoen 1 van Game of Thrones is gefilmd.

Carrick-a-Rede: de kliffen in het gebied bij Ballintoy werden in Game of Thrones gebruikt als locatie voor The Stormlands, dit is waar het legerkamp van Renly Baratheon zich in seizoen 2 bevindt.

Cushendun Caves: de grotten in de buurt van het kleine dorpje Cushendun vormden ook het decor voor The Stormlands, dit is de de plek waar Melisandre is bevallen.

A post shared by Morgan Hoffman (@morganhoff) on

A post shared by Morgan Hoffman (@morganhoff) on

Kroatië: Split, Dubrovnik & Kaštela

In Kroatië werden verschillende locaties gebruikt voor het filmen van scènes uit Game of Thrones.

Split: De op één na grootste stad in Kroatië waarvan de ruïnes en smalle steegjes gebruikt zijn voor veel Game of Thrones scènes. Split werd voornamelijk gebruikt als locatie voor de stad Meereen. Een belangrijke locatie is het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Hier werden de kelders omgebouwd naar de catacomben van Meereen. Dit is waar Daenerys haar draken trainde. Andere filmlocaties in Split waren Papalić Street, Klis Fortress en Žrnovnica Water Mill.

Dubrovnik: De middeleeuwse architectuur van de stad werd gebruikt als locatie voor King's Landing, vooral de stadsmuren zijn regelmatig in Game of Thrones te zien. Een andere opmerkelijke filmlocatie is het tijdens de Kroatische oorlog verwoeste en verlaten Hotel Belvedere. Dit is de setting voor de strijd tussen Prins Oberyn en The Mountain in seizoen 4.

Kaštela: Deze zeven kustdorpen gebouwd rond kastelen uit de 15e en 16e eeuw in de buurt van Split werden in Game of Thrones gebruikt als de set voor Braavos. Hier zien we Arya Stark bezig met de verkoop van oesters.

A post shared by Morgan Hoffman (@morganhoff) on

A post shared by Morgan Hoffman (@morganhoff) on

Aanhangers van House Martell en de Targaryens kunnen ook naar Spanje reizen en als je hoopt dat The White Walkers uiteindelijk zegevieren dan kan je best naar IJsland gaan. Deze locaties bespreken we ooit nog wel eens in een volgende Game of Thrones blogpost :)

3. Een vergelijkbare serie kijken

Er zijn niet veel series binnen hetzelfde genre die over de budgetten en capaciteiten beschikken van HBO's Game of Thrones. Toch zijn er enkele alternatieven waarmee de fans hun (krijgers)hart ook kunnen ophalen.

Vikings: een epische serie gebaseerd op de saga's van Ragnar Lodbrok. Hij was één van de dapperste en afschrikwekkendste krijgers uit de viking geschiedenis. Laat je meeslepen door de machtige verhalen vol strijdlustig avontuur in deze perfecte weergave van de wereld van toen. Bekijk de Bekijk de trailer van seizoen 1.

The Last Kingdom: Nog een serie over Noormannen, over hun inval in Engeland in de negende eeuw. Alfred de Grote verdedigt zijn koninkrijk tegen Noormannen. Uhtred, een geboren Saks die is opgevoed door. Vikingen tracht zijn voorouderlijk geboorterecht op te eisen. Bekijk de trailer van seizoen 1.

4. Game of Thrones - Histories & Lore

Histories & Lore is een korte animatiereeks die elk seizoen deel uitmaakt van de Blu-Ray versie van Game of Thrones. Altijd al willen weten hoe Robert’s Rebellion begon? Waar de Targaryens hun goudwitte lokken vandaan halen? Acteurs en castleden vertellen over belangrijke gebeurtenissen in de 12.000 jaar lange geschiedenis van Westeros. Het zijn meerdere korte video’s van ongeveer een drietal minuten, in totaal zo'n 60 minuten per seizoen. Meer info.

5. De serie opnieuw kijken

Heb je 2 dagen, 15 uur en 30 minuten tijd te veel? Perfect! Dan kan je de eerste 8 seizoenen van Game of Thrones opnieuw bekijken. Waarom niet? Game of Thrones is complex genoeg om nog een keer te kijken.

Credits & images: HBO


Tot zover mijn tips om deze zware periode door te komen. Heb je zelf ook nog tips? Laat het zeker weten in de comments, ik wil ze dan zeker wel eens uitproberen :)