Hoera, je hebt net je eerste t-shirt van DippyTee ontvangen. Als je hier even tevreden mee bent als wij, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Ook al kiezen wij steeds voor de beste kwaliteit, toch hebben wij nog enkele tips om je grappige t-shirt zo lang mogelijk te laten meegaan.

    Deze tips komen aan bod:
  1. Voor de eerste wasbeurt
  2. Je t-shirt wassen
  3. Je t-shirt strijken
  4. Je t-shirt opvouwen

Voor de eerste wasbeurt: eerst azijn, de rest komt later

We kennen azijn allemaal als ingrediënt in de keuken maar het levensmiddel heeft nog een hele resem andere toepassingen. Je moet zeker geen azijnpisser zijn om deze tips te gebruiken:

Azijn als fixeermiddel

Als je de (voornamelijk donkere) kleuren van je nieuwe t-shirt zo lang mogelijk levendig wilt houden dan raden wij aan om deze voor de eerste wasbeurt een nacht in koud water met een scheutje azijn te weken. Het koude water zal er voor zorgen dat het katoen minder kans op krimpen heeft.

Azijn als kleurhersteller

Had je nog niet van onze tip hierboven gehoord en zijn de kleuren van je t-shirt al een beetje aan het vervagen? Dan kan je op dezelfde manier proberen om de kleuren van je t-shirt te herstellen.

Azijn als onderhoudsmiddel

Komt je t-shirt niet meer zo fris uit de wasmachine dan je had gehoopt of heb je last van kalk in het water? Ook hier kan azijn van pas komen. Draai af en toe eens een wasprogramma op 90 graden met een lege trommel en voeg een scheut azijn toe in het wasbakje. Je ontkalkt, reinig en ontsmet je wasmachine in één keer.

Azijn als vlekverwijderaar

Is het ondenkbare gebeurd en heb je een vlek op je t-shirt gekregen? Probeer deze eens in te wrijven met een beetje azijn voor je je t-shirt wast.

Je grappige t-shirt wassen

We willen allemaal onze t-shirts zo lang mogelijk in zijn originele staat houden. Een mogelijke oplossing zou zijn om je shirt nooit te wassen maar dit kan dan weer tot gevolg hebben dat je vriend of vriendin plots onvindbaar wordt. Vroeg of laat kom je dus op het punt waar je je favoriete t-shirt moet wassen. Geen nood, met volgende tips verloopt dit vlekkeloos:

Was je grappige t-shirts binnenstebuiten

Tijdens het wassen en drogen moet je t-shirt duizenden draaibewegingen in je wasmachine doorstaan, hierdoor ontstaat er slijtage aan je t-shirt. Als je je t-shirt binnenstebuiten draait voor het wassen is deze slijtage minder snel zichtbaar aan de buitenkant. Alle DippyTee t-shirts zijn gemaakt van hoogwaardig katoen maar je kan met deze tip de levensduur van je t-shirt aanzienlijk verlengen.

De temperatuur van je wasmachine

Vroeger ging men er van uit dat je voor een propere was minstens op 60° C of 90° C moest wassen maar dit is absoluut niet meer het geval. Met een moderne wasmachine en een goed wasmiddel krijg je je t-shirt ook op een lage temperatuur terug proper. De kans is hierdoor ook aanzienlijk kleiner dat je t-shirt zal krimpen en zo zullen ze hun perfecte maat altijd blijven behouden.

30 graden: de t-shirt die je enkele dagen aan hebt gehad en niet meer zo fris ruikt of die je maar één avond aan hebt gehad voor een fuif. Je krijgt ze terug perfect proper in één wasbeurt op 30 graden.

40 graden: de t-shirt die je vier dagen aan had op Pukkelpop die mag je al een beetje warmer wassen. Indien nodig kan je ook nog een vlekkenmiddel gebruiken voor de meer hardnekkige vlekken die al eens ontstaan op een festival.

Waspoeder, vloeibaar wasmiddel of pods?

Eigenlijk maakt het niet zo veel verschil welk type wasproduct je gebruikt. Tegenwoordig bevatten alle wasproducten actieve stoffen die zorgen voor een stralende t-shirt. Welke vorm je kiest is dus eerder een persoonlijke voorkeur.

Waspoeder: veel mensen zweren nog steeds bij het poeder omdat het volgens hen zorgt voor de beste verdeling van het wasmiddel. Sommige waspoeders bevatten wel een speciaal anti-vergrauwingsmiddel dat er voor zorgt dat losgemaakt vuil van de ene t-shirt niet neerslaat op een andere t-shirt tijdens dezelfde wasbeurt. Het nadeel is wel dat je regelmatig het bakje van je wasmachine moet uitspoelen want dit zal snel vies worden.

Vloeibaar wasmiddel: in tegenstelling tot waspoeder is een vloeibaar wasmiddel wel proper in het bakje van je wasmachine en hierdoor dus ook iets handiger in gebruik. Het lijkt ons ook het meest geschikte wasmiddel voor een standaard programma.

Waspod: deze zijn uiteraard het handigst in gebruik, je gooit een pod in je machine en klaar. Je verliest op deze wijze ook geen achtergebleven wasmiddel in de leidingen van je wasmachine. Het nadeel is wel dat dit uiteraard de duurste oplossing is.

Je grappige t-shirt strijken

Het lijkt soms onmogelijk om je t-shirt helemaal kreukvrij te krijgen maar met onderstaand stappenplan kan je de plooien zo gladstrijken. Strijk je t-shirt enkel als deze gewassen is. Ook al lijkt het een goed plan om een t-shirt die je al enkele dagen aan hebt snel even bij te strijken zodat deze er terug fris uit ziet, het heeft vaak een omgekeerd effect. Vlekken en geuren die al in je t-shirt zitten zullen door de warmte van het strijkijzer nog dieper in de stof trekken, geen aanrader dus.

t-shirt strijken - stap 1
t-shirt strijken - stap 1

stap 1: zet je strijkijzer aan op de stand katoen en geeft het rustig de tijd om op temperatuur te komen. Terwijl je wacht keer je het t-shirt binnenstebuiten, zo kan je nooit per ongeluk over de print strijken waardoor deze smelt.

t-shirt strijken - stap 2
t-shirt strijken - stap 2

stap 2: trek de t-shirt over je strijkplank alsof deze je t-shirt zou aandoen, zorg dat de stof mooi plat ligt zonder het uit te rekken. Strijk de t-shirt eerst een beetje glad met je handen zodat het oppervlak zo vlak mogelijk is.

t-shirt strijken - stap 1
t-shirt strijken - stap 3

stap 3: strijk het oppervlak van je t-shirt, draai de t-shirt om de strijkplank heen en ga hier mee door tot deze helemaal gestreken is.

t-shirt strijken - stap 1
t-shirt strijken - stap 4

stap 4: haal de t-shirt rond de strijkplank uit. Leg de t-shirt nog even open, strijk de mouwen aan beide kanten en je bent klaar. Als je geen andere t-shirt meer moet strijken, vergeet dan je strijkijzer niet uit te zetten.

Je grappige t-shirt opvouwen

Als je t-shirt net gestreken is, dan is het uiteraard ook belangrijk dat je deze goed opvouwt anders was je moeite tevergeefs. Er bestaan verschillende methodes om je t-shirt op te vouwen maar wij houden het graag simpel met deze techniek.

t-shirt opvouwen - stap 1
t-shirt opvouwen - stap 1

stap 1: Leg je t-shirt op een vlakke ondergrond met de achterkant naar boven. Heeft de t-shirt nog kreuken, strijk deze dan plat met je hand.

t-shirt opvouwen - stap 2
t-shirt opvouwen - stap 2

stap 2: Vouw de mouwen van je t-shirt naar voor tot je zo'n 2-3 cm van de rand van de opening van je kraag bent. Je t-shirt is dan zo'n 20 tot 22 cm breed. Bij een grotere maat t-shirt kan het zijn dat je de mouw nog eens een keer moet terugvouwen om overlapping te voorkomen.

t-shirt opvouwen - stap 1
t-shirt opvouwen - stap 3

stap 3: Je kan er voor kiezen om de onderkant van je t-shirt omhoog te vouwen om zo tot een compacter formaat te komen. Wij vouwen meestal een boord van zo'n 5 cm omhoog.

t-shirt opvouwen - stap 1
t-shirt opvouwen - stap 4

stap 4: Vouw je t-shirt dubbel in de lengte en je bent klaar.


Ziezo, hopelijk beleef je met deze tips jarenlang plezier aan je t-shirt. Heb je zelf nog andere tips of is er iets niet duidelijk? Laat het ons weten in de opmerkingen en wij helpen je graag verder.