Een Pug of mopshond, voor sommigen de grappigste in zijn soort en voor anderen een misvorming van de natuur. Ieder zijn mening over het voorkomen van de hond maar waar iedereen het over eens is, is dat ze grappig zijn! Het levensdoel van een Pug is simpel: slapen, knuffelen, slapen, eten, slapen, knuffelen, slapen, 2 meter rennen, slapen,... Heb jij ook een Pug? Dan zullen de volgende 10 karaktertrekken je zeker bekend voorkomen:

1. Geen personal space

Persoonlijke ruimte is verleden tijd. Tijdens het koken zal je voor altijd een aandachtig publiek hebben. Als je je wast zal je Pug er steeds voor je zijn om te zorgen dat je geen plekje vergeten bent. Als je wilt slapen zal je steevast een bedpartner hebben die je wakker houdt met zijn gesnurk. Je Pug verwacht ook dat je hem op regelmatige basis eens goed vastpakt en geen nood als je dit af en toe vergeet want hij zal je er zeker aan herinneren.

2. Soms een beetje moody

Een Pug kan al eens humeurig zijn. Je Pug zal je (vaak letterlijk) 'wekken' en suggereren dat het aan jou is om iets proactief te doen. Stel je hem teleur dan reflecteert hun emotionele pijn maar al te goed op hun expressieve snuit. Wie denkt dat een Pug er zo al ellendig uitziet heeft nog geen humeurige Pug gezien.

3. Haarbol

Vrienden vragen je steeds vaker of je een nieuwe pull hebt gekocht. Ook al zeg je soms "ja" om niet telkens dezelfde uitleg te moeten doen, wij weten dat het gewoon het haar van je Pug is dat je met je mee draagt. Pugs zijn berucht als het gaat om hun haarverlies. Hiervoor hebben wij wel een toptip: de Ikea Bästis kledingroller.

4. Powernaps

Pugs liften het dutten naar een hoger niveau. Je kan je blijven verbazen over de momenten en locaties waarop je Pug beslist om zijn powernap te houden. Zacht gesnurk is voortaan de soundtrack van je leven.

5. Het enige wat je Pug wil je jou!

Een Pug is zo volgzaam als ze komen. Klein appartement, groot huis, zet je graag een stapje in de wereld of ben je eerder een huismus? Het maakt voor de Pug allemaal niet uit, het enige wat hij wil is bij jou zijn.

6. Hou je Pug in de gaten

Je ontwikkelt een zesde zintuig. Een Pug mag dan niet zo groot zijn je kan ze beter niet over het hoofd zien. Wanneer een Pug eventjes niet aan het slapen of eten is, dan kan hij op korte tijd verbazingwekkend veel kattenkwaad uithalen.

7. Je Pug bepaald je tempo

Je gaat op een rustiger tempo leven. Je kan proberen je Pug "af te jagen" of snel iets van hem gedaan te krijgen maar het zal toch altijd je Pug zijn die beslist op welk tempo hij de dingen doet, als hij hier al zin in heeft. Je mag hem om deze reden gerust de meest vorstelijke der honden noemen.

8. Bassy 2.0

Pugs zijn slimmer dan hun voorkomen doet vermoeden. Veel hondenbaasjes denken dat ze hun hond goed getraind hebben wanneer ze iets lekkers krijgen als ze een trucje doen. Bij een Pug is het zo dat hij eigenlijk zijn baasje getraind heeft in het geven van snoepjes voor zijn gedrag.

9. Een echte atleet

Ondanks alles is de Pug toch ook een beetje een atletische hond. Hij zal niet veel of lang wandelen, laat staan lopen of springen. Hij is sneller buiten adem dan een obese slak maar geen enkele hond kan zo overvloedig en uitbundig zijn poten strekken als de Pug.

10. In the spotlight

Een Pug is een publiekstrekker. Als je een wandeling maakt, zal je je er over verbazen hoeveel mensen stoppen om iets tegen je viervoeter te zeggen. Je Pug zal het dan ook niet nalaten om deze vreemdeling een zoen te geven.


Je ziet het, Pugs zijn fantastische honden met een enorme persoonlijkheid. Haal je een Pug in huis dan heb je altijd een beste vriend in de buurt. Heb jij zelf nog weetje over je Pug die wij vergeten zijn? Laat het ons zeker weten in de reacties hieronder.