We hebben het er in een recent blog bericht al over gehad. De indrukwekkende 45 pagina’s lange theorie van Reddit gebruiker MrSilenceT waar veel Game of Thrones fans uitzinnig van zijn geworden. Het is zo’n uitgebreid verslag dat het onmogelijk was om dit in één keer samen te vatten maar in dit artikel willen we graag een ander belangrijk onderdeel van de Game of Thrones voorspelling verder toelichten.

Voor we verder gaan, willen we met dezelfde melding als in ons vorige bericht van start gaan, namelijk: spoiler alert! Heb je de eerste zeven seizoenen van Game of Thrones nog niet gezien of wil je met een blanco blad aan seizoen acht beginnen? Dan lees je best niet verder. Voor al de rest, hier gaan we weer!

Spoiler alert

Ook deze keer behandelen we niet zomaar een kleine hypothese. De theorie van MrSilenceT gaat verder met de verklaring dat ondanks de dramatische dood die we aan het eind van het vorige seizoen zagen Peter LittleFinger Baelish gezond en wel is!

Petyr Baelish
Petyr Baelish

Achtergrond: wie is LittleFinger / Petyr Baelish in Game of Thrones?

Lord Petyr Baelish, in de volksmond meestal Littlefinger genoemd, was de Master of Coin in de kleine raad onder koning Robert Baratheon en koning Joffrey Baratheon. Hij is een zeer bekwame manipulator en gebruikt zijn bordelen in King's Landing om informatie over politieke rivalen te vergaren en om enorme rijkdommen te verwerven. Het spionagenetwerk van Baelish wordt enkel overschaduwd door dat van zijn aartsrivaal Varys.

Nadat LittleFinger trouwt met Lady Lysa Tully, de weduwe van Lord Jon Arryn of the Vale en haar vervolgens doodt, wordt hij Lord Protector of the Vale. Door zijn (korte) relatie met Lady Lysa is hij in staat om haar zoon Robin Arryn, de nieuwe Lord Paramount of the Vale, te beïnvloeden. Om zijn vermoedelijke doel: heersen over de Iron Throne te bevorderen, neemt Baelish Sansa Stark onder zijn hoede om zo ook invloed binnen House Stark te verwerven. Maar zijn rol in de dood van Eddard Stark wordt uiteindelijk ontmaskerd en LittleFinger wordt geëxecuteerd voor zijn misdaden, of dat zouden we moeten geloven :)

Ned Stark
Ned Stark

Petyr Baelish zou nooit zo dramatisch sterven in Game of Thrones

In een interview in de LA Times zegt Aidan Gillen, de acteur die LittleFinger speelt over zijn rol “I don’t think Baelish does crocodile tears. I don’t think Baelish likes to shed tears, certainly not in front of people.” Maar wat doet Baelish is zijn zogezegde slotscène? Exact hetgeen hij normaal nooit zou doen: rondrennen, smeken om genade en tranen uitstorten die erg genoeg zijn om een huilbaby jaloers te maken: https://www.youtube.com/watch?v=7ERsd7cFCRY&t=2704s

Je zal nu wellicht denken “ja maar dat is toch een normale reactie in zo’n situatie?”. Niet voor Baelish, vergelijk deze reactie eens met alle andere gevallen waar hij in gevaar was of zelfs op het punt stond te sterven:

Zoals je ziet is Baelish elke keer opnieuw heel gecontroleerd. Zoals je zou verwachten van een meester manipulator, van iemand die al 30 jaar in onrust leeft. Zo iemand zou zich niet laten kennen wanneer het einde komt…

Sansa Stark
Sansa Stark

Waarom zou Petyr willen proberen om Sansa en Arya tegen elkaar op te zetten in Game of Thrones?

Zoals geweten heeft elke handeling van Baelish een motief. Hij zou nooit iets ondernemen als het hem niet rechtstreeks of onrechtstreeks ten goede zou komen. Waarom zou Baelish Arya dan dood willen? Omdat hij bang is voor haar vaardigheden als huurmoordenaar of omdat hij bang is dat zij hem in de nabije toekomst misschien zou vermoorden?

Arya vermoorden zou Petyr niks opleveren zolang de helderziende Bran ook nog leeft. Met de hulp van Bran zou Sansa uiteindelijk ook zonder Arya de geheimen die Baelish wil verbergen kunnen achterhalen. Baelish is ook geen Joffrey. Hij is niet de persoon die mensen laat executeren puur omdat ze een hekel aan hem hebben. Anders zou hij dit moeten doen met 95% van de mensen die hij ooit is tegengekomen. Dit klopt dus niet omdat het ook niet Petyr Baelish was die probeerde om Sansa tegen Aray op te zetten…

Kijk eens hoe abnormaal het gedrag van Baelish is in deze scenes:

De gedachtegang van Baelish is veel minder sluw en zijn pogingen om Sansa te manipuleren zijn bot en rechtlijnig. Het lijkt bijna alsof hij zijn antwoorden op automatische piloot geeft, bijna alsof hij een andere persoon is…

The Faceless Men
The Faceless Men

Hoe kan Petyr Baelish nu plots een andere persoon zijn in Game of Thrones?

Dat is een goede vraag :) Er is een groep in Game of Thrones die er hun levensdoel van hebben gemaakt om zich te vermommen in andere mensen, namelijk The Faceless Men. En laat die er nu net alle belang bij hebben om een einde te maken aan het leven van Arya Stark!

Nadat Arya haar schuld aan de Many Faced God heeft afgelost mag ze de cult van de Faceless Men eindelijk verlaten. Maar na haar vertrek gaat ze onmiddellijk verder met het afwerken van haar dodenlijst. Ondanks dat dit ten strengste verboden was, vermoordt ze alle Freys met behulp van de gezichten van de dienstmeid en van Walder Frey.

Door dit te doen heeft ze gestolen van de Many Faced God. Het leven van deze mannen was namelijk niet aan haar om te nemen, althans niet door middel van de magie van de Faceless Men. Arya is nu een schuld verschuldigd aan de Many Faced God en alleen de dood kan betalen voor het leven, de dood van Arya Stark. We weten allemaal hoe fanatiek de Faceless Men hierin kunnen zijn.

Coin of Braavos
Coin of Braavos

Hoe is Petyr Baelish dan vervangen door een Faceless Men in Game of Thrones?

Dit wordt getoond in de volgende scène die op het eerste zicht vrij betekenisloos lijkt: https://www.youtube.com/watch?v=7ERsd7cFCRY&t=1697s (28:18 – 28:37). Je mag deze gerust nog enkele keren opnieuw bekijken en je volume een stukje luider zetten. Je zal dan horen wat het jonge meisje tegen Baelish zegt: “Your time’s up”. Baelish denkt even na en overhandigt vervolgens iets aan het meisje.

Volgens de theorie is dit meisje één van de Faceless men en overhandigt Baelish haar een coin of Braavos. We weten dat deze munten een immense waarde voor de Faceless men hebben, het is ook zo’n munt die Aray ontvangt van Jaqen H’ghar nadat ze zijn leven redt.

Braavos
Braavos

Waarom zou Petyr Baelish samenwerken met de Faceless Men in Game of Thrones?

Dat is nog niet 100% duidelijk. We weten weinig uit het verleden van Peter Baelish maar wat we wel met zekerheid weten dat is dat Baelish afkomstig is uit Braavos: https://www.youtube.com/watch?v=dawtjkI1BxU&t=1519 (25:19 – 25:32) Vermits de Faceless Men ook afkomstig zijn uit Braavos kan het dus goed zijn dat hij daardoor bepaalde verplichtingen ten opzichte van hen heeft. Dit zal wellicht nog duidelijker worden in seizoen 8.

Alleszins faalde het plan van de Faceless Men om Sansa te misleiden en zo van Arya af te komen. Maar er zullen meer Faceless Men volgen en wellicht zal Arya nu minder op haar hoede zijn.

Azor Ahai
Azor Ahai

Welke rol heeft Petyr Baelish dan nog te vervullen in Game of Thrones?

Uiteraard zou het weinig zin hebben dat Baelish nog in leven zou zijn als hij geen belangrijke rol meer te vervullen heeft. De sleutel tot het verslaan van de doden zou volgens de legendes een figuur zijn, bekend als Azor Ahai.

Azor Ahai is de messias in het geloof van R'hllor, de Lord of Light. Duizenden jaren geleden smeedde Azor Ahai het zwaard Lightbringer waarmee hij de duisternis van de Great Other versloeg. Een profetie voorspelt dat hij herboren zal worden als de Prins die werd beloofd. Volgens de legende is Azor Ahai één van meest bedachtzame en meest scherpzinnige mannen ooit. Zou dit niet Petyr Littlefinger Baelish kunnen zijn?

Bron: Post Reddit-gebruiker MrSilenceT


Ziezo bij deze heb je de hele theorie waarom wij zeker zijn dat we Littlefinger in seizoen 8 van Game of Thrones zullen terugzien. Ben je het met ons eens of helemaal niet? Laat het dan zeker in de opmerkingen weten, wij willen hier graag verder op in gaan. Wil je op de hoogte blijven over onze blog berichten met weetje tips en theorieën over de beste films en series? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief.