De clowns in The Killing, de presidenten in Point Break, het ijshockey masker in Heat, ... Elke goede overval heeft zijn gezicht. Maar over het masker van de overvallers in La Casa de Papel bestaat nog veel verwarring. Het masker uit La Casa de Papel wordt vaak vergeleken met het Guy Fawkesmasker dat beroemd is geworden door de film V for Vendetta en het collectief van hackers gekend onder de naam Anonymous. Echter gaat het in La Casa de Papel om het gezicht van Salvador Dalí, de gekende Spaanse schilder die meerdere raakvlakken heeft met de wereld van cinema en televisie.

Guy Fawkes, het Buskruitverraad en Anonymous

Guy Fawkes was een Engels militair die bekend werd door zijn rol in de samenzwering om koning Jacobus I, samen met een groot deel van de Schotse adel, te vermoorden. Op 5 november 1605 werd Fawkes betrapt in de kelder onder het Britse parlement met buskruit en lonten in zijn bezit. Toen Fawkes voor zijn executie werd gevraagd waarom hij de koning wilde vermoorden, zei hij dat hij alleen maar de bevelen van de paus opvolgde. Voordat de executie kon worden voltrokken, sprong Fawkes van de galg en brak hij zijn nek.

David Lloyd, cartoonist van de stripreeks V voor Vendetta, koos voor het spottende en glimlachende gezicht van Guy Fawkes als masker voor hun held en wreker. Geen onlogische keuze aangezien hun hoofdpersonage, de geheimzinnige "V", net zoals Fawkes een gewelddadige eenmansopstand voert tegen het totalitaire regime in Groot Brittanië.

Later begon ook het internationaal collectief van "hactivisten" onder de naam ‘Anonymous’ het Guy Fawkes masker te dragen. Deze (h)activisten zijn bekend geworden door een reeks operaties en DDoS-aanvallen op websites van overheden, religieuze organisaties en bedrijven. Ze dragen steeds een zwart pak met Fawkes masker en hun motto is "We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us."

Het masker in La Casa de Papel

Door de gelijkenissen, waaronder de omhoog gekeerde snor, die zowel het Guy Fawkes- en het Salvador Dalí masker gemeenschappelijk hebben is de verwarring natuurlijk logisch. Je mag er dus ook zeker van zijn dat dit geen onbewuste keuze is geweest van de makers van La Casa De Papel. Wat we echter niet zo goed begrijpen is waarom de makers nu juist voor Salvador Dalí hebben gekozen? Oké, met zijn wereldberoemde kunstwerken en zijn extravagantie heeft hij dan wel de geschiedenis van de kunst verstoord, hij was echter absoluut geen politiek revolutionair. De kans lijkt ons groter dat Dalí het Italiaanse partizanenlied, Bella Ciao, verkeerd zou begrijpen. Dalí leidde dan wel geen eenmansopstand, zijn excentrieke figuur leverde wel enkele ongewone anekdotes:

Scenarist voor Buñuel

Luis Buñuel
Luis Buñuel

Al op slechts 25 jarige leeftijd associeerde Salvador Dalí zichzelf met zijn collega-filmmaker Luis Buñuel. Samen schrijven ze een meesterwerk van slechts vijftien minuten: An Andalusian Dog. In deze surrealistische film waar we een scheermes door een oog zien snijden, speelt Dalí ook nog eens de rol van priester. Een jaar later schrijven Buñuel en Dali nog een meesterwerk, deze keer een langspeelfilm: The Golden Age.

Schepper van dromen voor Hitchcock

Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock

In de film The House of Dr. Edwards is het slot van de film gebaseerd op de interpretatie van een droomsequentie. Wanneer een jongeman met geheugenverlies die zich voordoet als Dr. Edwards wordt gehypnotiseerd nemen zijn dromen de vorm aan van een enorm bewegend beeld, ondertekend door Dalí. Uiteraard is dit geen toeval: de meester van de suspense Alfred Hitchcock heeft het Catalaanse wonderkind aangesproken om deze onvergetelijke scène te creëren.

Associatie met Walt Disney

Walt Disney
Walt Disney

Walt Disney en Salvador Dalí bewonderden elkaar. In 1946 kreeg Dalí de opdracht om een deel van de film "La Boîte à musique" te animeren. Het project werd echter stopgezet en pas in 2003, lang na het overlijden van Walt Disney en Dalí wordt het project voltooid als een kleine, stomme film van zes minuten onder de naam Destino.

Duurste acteur ter wereld

Alejandro Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky

Wanneer Alejandro Jodorowsky de roman Dune van Frank Herbert Dune wil verfilmen, droomt hij ervan om Dalí een kleine rol aan te bieden. De schilder gaat akkoord op één voorwaarde: hij wil de best betaalde acteur ter wereld worden. Jodorowsky gaat akkoord en belooft hem een loon van $100.000 per minuut. Het projectbudget vliegt de deur uit en Dune zal nooit het daglicht zien.

Credits: Wikipedia