Er gaat weinig boven een zoete, rijpe aardbei op een warme zomerdag (al dan niet met ijsje dabei). Wij Belgen mogen fier zijn op de aardbeien die we kweken, ze behoren namelijk tot de lekkerste ter wereld. Maar hoe groot is jouw aardbrein? Wist jij de volgende 8 dingen al?

1. De aardbei is de enige vrucht die zijn zaden aan de buitenkant draagt, de gemiddelde vrucht heeft er ongeveer 200. Niet vreemd dus dat je na 1 hap van een aardbei al verschillende zaadjes tussen je tanden hebt zitten.

2. Een aardbei is geen bes, zoals bijvoorbeeld bosbessen of druiven. Technisch gezien heeft een bes zijn zaden aan de binnenkant. En om über technisch te zijn, wordt elk zaadje op een aardbei door botanici beschouwd als zijn eigen afzonderlijke vrucht. Met 1 aardbei heb je dus al véél meer dan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit op!

3. Aardbeien zijn leden van de rozenfamilie. Als je ze ziet groeien, bekijk de struik dan eens en je zal snel merken dat ze zo zoet ruiken als ze smaken. Koop dus volgende keer geen boeketje rozen voor je vriendin maar gewoon een bakje sappige aardbeien.

4. De aardbeienplant is een overlevende plant. Plant je vandaag een aardbeienstruikje dan zal je hier dus nog vele jaren plezier van hebben. Eens de plant vruchten draagt dan zal hij deze nog zo'n 5 jaar blijven produceren.

5. Met 2,2 kg per inwoner per jaar is de Belg een van de grootste verbruikers van verse aardbeien in Europa. Om heel het jaar door aan deze vraag te kunnen voldoen moeten er jaarlijks enkele duizenden tonnen aardbeien uit Zuid-Europa ingevoerd worden.

6. Je kan tegenwoordig het hele jaar door aardbeien kopen in bijna elke supermarkt. Maar de lekkerste Belgische volle grond aardbeien kan je (in een normaal seizoen) enkel van begin mei tot eind augustus kopen. De echte fans die kopen in deze periode hun dagverse aardbeien uiteraard rechtstreeks bij de teler. Tegenwoordig kan je ook steeds vaker in een van de gekoelde aardbeienautomaten terecht.

7. Seks en aardbeien? In Frankrijk beschouwen velen de aardbei als een afrodisiacum, ze worden er vaak geserveerd aan pasgetrouwden bij hun bruiloftsontbijt in de vorm van een romige soep. Je zou kunnen zeggen dat je er aardblij van wordt.

8. De oude Romeinen daarentegen dachten dat de aardbei voor bijna alles goed was. Ze geloven dat de aardbei medicinale krachten had en ze gebruikten deze om van alles mee te behandelen, van depressie tot flauwvallen tot koorts, nierstenen, keelpijn en zelfs slechte adem.


Je ziet het, er schuilt meer achter onze aardbei dan je zou denken. Heb jij nog weetjes over aardbeien die wij vergeten zijn? Weet jij waar je de lekkerste aardbeien kan kopen? Laat het ons zeker weten in de comments.